Ett spel om Finnskogens folktro och mystik
Hur botar man förstoppning på bästa sätt? Eller hur skyddar man sig mot getingstick? Lyssna till Nittaho-Jussi och Kajsa Vilhuinen, två kända profiler från den värmländska finnskogen. Då får ni goda tips.
I sommar kommer ett spel att framföras om skogsfinnarnas folktro och magi. Norra och västra Värmland bär fortfarande spår av den skogsfinska kulturen. Här levde människor under flera århundraden ett ganska isolerat liv. Här bevarades folktro, riter, trolldom och magi nästan in i vår egen tid.
En grupp amatörer har nu repeterat in ett spel om dessa spännande folkliga företeelser. Gruppen kommer att besöka några olika hembygdsgårdar under sommaren med detta folklustspel.
– Visst kan vi kalla det ett folklustspel, säger Jussi, alltså Christer Nilsson. För det handlar ju om folks tro från förr. Och visst är det många lustigheter. Det är ett spel med många tokigheter och många skratt.
Spelet är skrivet av Curt Engström, och är ett resultat av mycket läsande av litteratur i ämnet. Men det är också ett resultat av många samtal kring kaffebordet där gruppen delat kunskap och sägner mellan sig.
– Det finns en stor litteraturskatt i detta ämne. När man börjar läsa så är det svårt att sluta. Vad jag har gjort i detta spel är att sammanställa människors föreställningar till en dialog mellan några av finnskogens mest kända profiler.
Spelets olika figurer kommer alla från olika tider i finnskogens historia, allt från 1600-talet och de allra första invandrande savolaxfinnarna till ättlingar som levde ända in på 1900-talet. Men i spelet är figurerna tidlösa, för de lever i samma föreställningsvärld och bär på samma folktro.
Ola Porkkala, dvs riksspelmannen Per-Tomas Eriksson och sångerskan Gun-Britt Gerhardsson, som spelar Marjatta, bidrar med de musikaliska inslagen. Kajsa, finnskogens mest omtalade traditionsbärerska, spelas av Inga-Greta Lindblom. Spelets berättare är ingen mindre än Carl Axel Gottlund, som spelas av Curt Engström. Naturligtvis finns även en älva med, spelad av Nora Nilsson. I den tillvaro som skogsfinnarna levde i på 1700- och 1800-talet så var det inte alltid så lätt att tolka och förstå livet. Då var det kanske lätt att tänka sig att trollen, skogsrået eller onda andar låg bakom otrevliga saker som hände. Och när ingen läkare fanns att tillkalla så försökte människor naturligtvis att själva bota förstoppningen, huvudvärken eller läka såren. Då var ramsor och magiska föremål bra att ta till. På alla sätt försökte människor att få kontroll över tillvaron. Om det så t.o.m. gällde att påverka vädret eller att hämnas på en ovän.
– Det här spelet skall naturligtvis locka till många skratt, säger Curt Engström. Men vi vill också att det skall stämma till eftertanke. Hur skall man tolka och förstå livet om man inte har kunskap. Vi vill absolut inte raljera över flydda generationers tro och tänkande. Hur mycket skrock och orationella tankar kan inte finnas i vår egen tid? Och hur ser vår tro och övertro ut idag?
Tre föreställningar är hittills planerade i Nordvärmland, den 11 juli på Karmenkynna i Lekvattnet, Kollsberg i Torsby den 17 juli och Gräsmarks hembygdsgård den 6 augusti. Det bli också en föreställning i Norge. Hela projektet sker i samarbete med studieförbundet Studiefrämjandet och har stöd från Torsby kommun.
Bakom varje hörn finns en ny historia!
I kategori: Artiklar