7- torpsleden

I Värmland, mellan Lekvattnet i Sverige och Varaldskogen i Norge slingrar sig den 8,2 kilometer långa vandringsleden 7- torpsleden. Du kan välja att utgå antingen från parkeringen vid sjön Lomsen i Sverige eller i Lebiko på den norska sidan.

 

Vandringsleden går bland sju finntorp som ger en representativ bild av hur de skogsfinska boplatserna ser ut idag. Några har blivit ombyggda, en del är det bara ruinerna kvar av och några är kulturminnesklassade. Leden passerar bland annat Kissalamp, som var mottagningsstation för flyktingar under andra världskriget och Ritamäki, som är en av de bäst bevarade skogsfinska gårdarna i Sverige och Norge.

 

Varmt välkommen att upptäcka den skogsfinska kulturen önskar Torsby Turistbyrå.

 

 

 

FAKTAUPPGIFTER / VANDRINGSLEDER- 7- TORPSLEDEN

Namn på vandringsled 7- torpsleden
Start och mål  Parkeringen vid sjön Lomsen eller Lebiko i Norge
Längd 8,2 km
Karta kan köpas Torsby Turistbyrå, Torsby Bibliotek, Hembygdsgården Karmenkynna, Kvarntorp, Ritamäki och Finnskogens Ostaffär i Lekvattnet
Förslag på boenden och mat:  Sverige: Nya Skogsgården i Mårbacken, Värdshuset Tvällen, Bogen, GunnarskogNorge: Dragonmoen Camping, Austmarka, Finnskogen Turist & Villmarksenter, Skasenden och Finnskogen Kro og Motell, Grue Finnskog.
Förslag på skogsfinska besöksmål i omgivningen På svenska sidan: Kvarntorp och Karmenkynna och Torsby Finnkulturcentrum.På norska sidan: Gruetunet-Norsk Skogfinsk Museum, Svullrya och Åsta Holth Museum, Svullrya.
Information Torsby turistbyrå
Telefon 0560- 105 50
Epost turist@torsby.se
Hemsida www.torsby.se

 

 

 

 


I kategori: Vandring Värmland
Länk till pdf

Fakta

Kontakt

Torsby Turistbyrå

0560- 105 50

 

Hemsida

www.torsby.seKarta


Till Google Maps