Om Finnskogarna

Finnskogarna

Samarbete i finnskogarna

Det sägs att var femte svensk är släkt med skogsfinnarna,
så varför inte lära känna dem lite bättre?

 

Vilka var egentligen de människor som i slutet på 1500-talet valde att bosätta sig i mellansveriges otillgängliga vildmark?

Skogen har alltid varit en magisk och mytomspunnen plats och skogsfinnarna, eller svedjefinnarna, ansågs ha magiska krafter. De trodde på naturväsen och med besvärjelser, offer och ritualer höll de sig vänner med skogsgudarna.

 

Finnskogarna är ett samarbete mellan flera små turistföretag och föreningar som erbjuder många intressanta besöksmål och upplevelser i Dalarna, Värmland, Gävleborg och Norge. Varje besöksmål bevarar och lyfter fram den skogsfinska kulturen på olika sätt. Här kan du hitta välbevarade rökstugor, rior och rökbastuer och bakom varje hörn finns en ny historia.

 

Tack vare Finnskogarna kan du få en insyn i skogsfinnarnas kultur och vardagsliv, uppleva vacker orörd natur och stjärnklara nätter. I skogarna finns rovdjur som björn, lo, varg och järv. Du kan vandra, ensam eller med erfarna guider, på uppmärkta leder som är lätta att gå på, fiska, åka häst och vagn, besöka museum, lära dig hantverk, plocka svamp och bär, cykla MTB, släktforska, rida, uppleva musik, se på teater, gå på marknad, bada, basta, och mycket annat. Och självklart finns boende och mat som passar just dig och dina behov. Från väldigt enkla förhållanden till bekväma och moderna alternativ, alla i nära anslutning till naturen.

 

Finnskogarna har paketerat olika skogsfinska upplevelser, för att förenkla och göra finnskogen lättillgänglig för alla.

 

Finnskogarna i Sverige

Finnskogarna Karta