Britta Nilsson och Världsarvet Fågelsjö

I den lilla byn Fågelsjö, mitt i Orsa Finnmark finns en lång historia av skogsfinska traditioner och hantverk. Här ligger den unika Gammelgården ”Bortom åa”, där tiden stått stilla sedan 1910- talet och du kan uppleva en orörd kulturmiljö med samlingar av bruksföremål, möbler, kläder och annat som tillverkats och brukats av gårdens folk. Över gårdsplanen ligger Fågelsjö kursgård eller ”Amerika huset” och där drivs idag bland annat kurser i skogsfinska hantverk och traditioner. Här arbetar Britta Nilsson, en driven finnskogsentusiast med skogsfinska rötter och nära relation till trakterna kring Fågelsjö.

 

Britta är född och uppväxt i den lilla byn Svansjöbäcken, som ligger 5 km från Fågelsjö. Idag är byn helt avfolkad, men när Brittas mamma växte upp, på 20- talet, myllrade den av liv. När Britta slutade skolan utbildade hon sig till tandtekniker och bosatte sig i Malung. Här träffade hon sin man och fick tillsammans med honom tre barn. Efter att ha tillverkat tandimplantat, något som Britta anser är det finaste hantverket som finns, i 35 år, så valde hon att dra ner på verksamheten och började arbeta på caféet på Gammelgården i Fågelsjö. Så småningom tog hon även över kursverksamheten, som tidigare drevs i Landstingets regi, och började arrangera kurser. Kursverksamheten bygger på gårdens traditioner som en självförsörjande gård, så som järn- och böss smide, ull, lin, näver och bakning.

 

Fågelsjö Gammelgård är en unik gård, mangårdsbyggnaden är byggd på 1800- talet, men gården togs upp redan i slutet av 1600-talet av ättlingar till skogsfinnar som 100 år tidigare flyttat till Sverige. Gården står fortfarande på sin ursprungliga byggplats och 1910 stannade tiden i gården Bortom Åa. Då låste Kristina och Mårten dörren till det gamla huset och flyttade över gårdsplanen in i det nybyggda bostadshuset utan att ta med sig något in i sitt nya liv.

 

Fågelsjö Kursgård bygger sin verksamhet på detta unika kulturarv, Här kan man studera de vackert och fantasifullt utformade bruksföremålen, lära sig de traditionella teknikerna och få inspiration till eget skapande. Sedan juni 2012 är gården en av sju Hälsingegårdar på UNESCO´s världsarvslista tack vare sina väggmålningar som funnits här sedan 1800- talet. Idag ägs gården av Ljusdals kommun och drivs av Fågelsjö Hembygdsförening. Gammelgården är öppen för visning varje dag under sommaren och pigor och drängar i tidsenlig klädsel berättar historier om gården och trakterna runt omkring. På sommaren är Fågelsjö Gammelgård en levande gård med betande djur och här finns även en butik där du kan köpa hantverk från trakten, så som Fågelsjöhästen, som blivit gårdens signum.

I ”Amerika huset” finns ett café som är öppet från juni till september. Där serveras finnskogens godaste bullar och på ”Gästis”, som drivs i STFs regi, finns övernattningsmöjligheter även på vintern. På gården finns även en gammal vapensmedja och på vintern passerar en skoterled genom byn.

 

– Förutom att ordna kurser serverar vi även mat till bussbesökare som kommer till gården, och vi servar Inlandsbanan, som går ca 3 km från gården, med fika, berättar Britta.

 

Britta berättar vidare att Orsa Finnmark bjuder på massor av skogsfinsk kultur, så som ett tiotal skogsfinska kyrkogårdar och många platser som har finska namn från tiden då skogsfinnarna bodde här. Hon uppmanar alla som kommer hit att besöka Hamra nationalpark, koboltgruvan i Los som är en orörd gruvmiljö från 1700-talet och björnskalleholmen. Britta har ett stort intresse för den skogsfinska kulturen och hon bär själv på skogsfinska rötter.

 

– I början av 70 talet började jag släktforska, jag hade inbillat mig att jag hade svenska rötter, men så var inte fallet. Det visade sig att min mormors far kom från Östmark min morfarsfar och min morfarsmor kom från Fryksände och alla hade skogsfinska rötter. De hade genom arbetsvandringar kommit till Orsa Finnmark och blivit kvar och bildat familjer. Det är viktigt för mig att den skogsfinska traditionen bevaras. I dag har jag sju stycken barnbarn och jag hoppas verkligen att deras barn också får uppleva den skogsfinska kultur som finns runt om i Sverige, säger Britta med allvar i rösten.

 

 

Bakom varje hörn finns en ny historia!

 


I kategori: Artiklar