Dan Anderssonveckan

Dan Andersson-veckan arrangeras till minne av en av Sveriges verkligt stora ordkonstnärer, som lät hembygden bilda fond i sina verk, i sitt sökande efter mening och sanning. Kultursatsningen Dan Andersson-veckan inleddes år 1988 som ett firande av att det då var 100 år sedan poeten, författaren och visdiktaren Dan Andersson från Skattlösberg i Grangärde finnmark föddes.

 

Dan Andersson-veckan är en kulturupplevelse utöver det vanliga i poeternas land: Ludvikabygden. Den avslutas alltid med Luossafesten i Skattlösberg första söndagen i augusti och består av nio fullspäckade kulturdagar med arrangemang i Dan Anderssons anda och fotspår i rika kulturmiljöer runt om i den magiska Ludvikabygden. Dan Andersson-veckan skapas i samarbete med en stor mängd olika kulturarrangörer. Huvudarrangörer är kultur- och fritidsförvaltningen, Ludvika kommun, i samarbete med Dan Andersson Sällskapet och Skattlösbergs Bygdegille.

 

Dan Andersson (1888-1920) intar en alldeles särskild plats i svenska folkets hjärtan. Han är folklig, i ordets bästa mening. Dan Andersson har tonsatts, och sjungits, men det är hans läsare som i generation efter generation svarar för musicerandet. De många sångerna kommer ur kraften i Dan Anderssons texter. Tack vare den stora närvaron i hans diktning fortsätter hans röst att tala till oss och behovet av delaktighet i hans värld förefaller bara öka.


I kategori: Artiklar Musik / Kultur
Fakta

Länkar