Finnskogarnas resa till Amerika

Emigration & Historia i Östmark drivs sedan starten 1995 av Monika och Jörgen Axelsson. Jörgen som är uppväxt i Östmark i Värmland har alltid haft ett brinnande intresse för släktforskning, hembygdshistoria och datorer. Monika växte upp i Edsbyn, i Hälsingland och har varit verksam i många olika projekt med inriktning mot USA, bland annat kartläggning av alla de svenskar som emigrerade till USA. Hon grundade tillsammans med Ovanåker kommun Migranternas Hus i Alfta som idag är ett litet landsortsmuseum. 1997 flyttade Monika till Östmark och tillsammans med Jörgen drev hon ett stort EU- projekt där man registrerade alla som emigrerade från Värmland till andra länder under perioden 1840- 1895.

 

Emigration & Historia är en ideell förening som arbetar med släktforskning och lokalhistoria. Här finns ett nära samarbete med bland annat Landsarkivet i Göteborg, Sverige Amerika centret i Karlstad och Svenska Emigrantinstitutet i Växjö. Föreningen har under åren byggt upp en stor släktforskningsdatabas som inbegriper många av finnsläkterna som funnits i nordvärmland. Monika och Jörgen lever nära den skogsfinska kulturen som finns kvar i norra Värmland och båda tycker att det är viktigt att den bevaras.

 

– Det absolut bästa med finnskogarna är enligt oss, den rika tradition och kultur som fortfarande lever kvar på många platser. I byggnader, mat, språk, sägner och myter får vi ta del av den skogsfinska kulturen, menar Monika.

 

Hos Emigration & Historia finns tillgång till många olika databaser både från Skandinavien och USA. Bland annat EmiWebb som är en databas med information om emigranter från Sverige, Norge, Danmark och USA och Ancestry som är världens största forskningsdatabaser med bland annat folkräkningar och information om födda, vigda och döda i USA. Här finns även kyrkböcker, internetbaserade databaser över kyrkböcker så som Arkiv Digital och SVAR, sockenkataloger, dödsböcker, konfirmationsfotografier, tidningsurklipp, foton och födelseböcker där du själv kan söka efter dina rötter. Du kan även beställa släktutredningar, köpa forskningsmaterial, inramade antavlor och på beställning kan du få din egen släktsaga inbunden till en bok. I år fick Monika och Jörgen utmärkelsen ”Award of Merit”, som är ett pris som delas ut av Swedish Council of Amerika (en paraplyorganisation för över 400 svenskamerikanska föreningar i USA och Canada) var 6:e år i Sverige. Priset delas ut till personer som utmärker sig i samarbetet mellan Sverige och USA. Monika och Jörgen tilldelades priset på The Swedish American Bridge Conference i Karlstad i september för att ha bidragit till att stärka kontakten mellan Sverige och Svenskbygderna i USA och Canada.

 

– Vi känner oss mycket hedrade och hoppas, om allt går som det ska, att vi kan representera Finnskogen i Värmland vid firandet av 375-års jubileet av de första

svenskarnas ankomst till Amerika. Flera av dem som reste till Amerika var skogsfinnar från våra trakter och jubileet hålls i maj 2013 i Philadelphia, berättar Monika.

 

Varmt välkommen att uppleva den skogsfinska kulturen och traditionen

 

 

Just nu kan Emigration & Historia erbjuda

Släktforska på finnskogen

https://finnskogarna.com/slaktforska-pa-finnskogen/?kategori=att-gora

Sök dina skogsfinska rötter

https://finnskogarna.com/sok-dina-skogsfinska-rotter/?kategori=att-gora


I kategori: Artiklar
Fakta

Fakta

Emigration & Historia

0560-20 000
emigration@eastmark.se

 

Hemsida

www.eastmark.seKarta


Till Google Maps