Fågelsjö Gammelgård

Mitt i Orsa finnmark i den lilla byn Fågelsjö finns marker med lång historia av skogsfinska traditioner och hantverk. Här ligger den unika Gammelgården Bortomåa, där tiden stått stilla sedan 1910- talet och du kan uppleva en orörd kulturmiljö med samlingar av bruksföremål, möbler, kläder och annat som tillverkats och brukats av gårdens folk. Över gårdsplanen ligger Fågelsjö kursgård eller ”Amerika huset” och där drivs idag bland annat kurser i skogsfinska hantverk och traditioner.

 

Idag ägs gården, som är en av sju Hälsingegårdar på UNESCOs världsarvslista, av Ljusdals kommun och drivs av Fågelsjö Hembygdsförening. Gammelgården är öppen för visning varje dag under sommaren och pigor och drängar i tidsenlig klädsel berättar historier om gården och trakterna runt omkring. På sommaren är Fågelsjö Gammelgård en levande gård med betande djur och här finns även en butik där du kan köpa hantverk ifrån trakten, så som Fågelsjöhästen som blivit gårdens signum.

I ”Amerika huset” finns ett café som serverar finnskogens godaste bullar och på ”Gästis” finns övernattningsmöjligheter. På gården finns även en gammal vapensmedja. Skogsfinnarna var mästare på att smida vapen och de bössor som finns bevarade på gården är riktiga konstverk. I mitten av juli anordnas en hantverksdag på Fågelsjö Gammelgård, då man tillverkar och säljer hantverk och serverar motti och kolbullar. Här arrangeras även folkfesten Prästhelgen, då prästen lämnar byn i lövad båt under salut.

 

 

Varmt välkommen hälsar Fågelsjö Hembygdsförening

 


I kategori: Besöksmål Dalarna
Länk till pdf

Fakta

Kontakt

Fågelsjö Gammelgård

0657 300 30

 

Hemsida

www.fagelsjo.nuKarta


Till Google Maps