Finngammelgården i Skattlösberg

I sydvästra Dalarna, i Ludvika kommun, mellan Sunnansjö och Fredriksberg, hittar du en liten by med en stor historia. Skattlösberg har fått sitt namn från de skogsfinska nybyggare som på 1600- talet erbjöds skattefrihet under sina första år i Sverige. Här föddes Dan Andersson och i Luossastugan bodde han när han påbörjade sitt debutverk ”Kolarhistorier”. Loussastugan står öppen för besökare varje dag under sommaren förutom på midsommarafton. Här kan du avnjuta din fikakorg till tonerna av guider som sjunger och berättar om Dan Andersson.

 

Idag finns det ca 20 personer fast bosatta i Skattlösberg och byn är naturreservat sedan mitten av 1970-talet. I Skattlösberg finns många sevärdheter och Finngammelgården är navet för verksamheten här. Här finns allt som hör den skogsfinska byggnadskonsten till så som rökstuga, svenskstuga, ria och härbre, alla välbevarade och gården står öppen för besökare.

Finngammelgården visas efter bokning och under Dan Anderssonveckan finns en guide på plats på gården. I ett nyare boningshus som donerats hit har Skattlösbergs Bygdegille samlat bruksföremål från Otto Blixts (1904-1971) samlingar. Otto Blixt var hembygdsforskare och en av initiativtagarna till Dan Andersson Sällskapet. Under Dan Anderssonveckan anordnas ”Helgdagskväll vid timmerkojan” ,ett sångspel med Saxdalens Manskör, kolbullar. Luossafesten, med artister och utdelning av Dan Anderssonpriset avslutar Dan Anderssonveckan vid Luossastugan. Kalendarium hittar du på www.skattlosberg.se

 

 

 

Varmt välkommen hälsar Skattlösbergs Bygdegille


I kategori: Besöksmål Dalarna
Länk till pdf

Fakta

Kontakt

Skattlösbergs Bygdegille

Skattlösberg 17

770 12 Sunnansjö

E-post: gilletskattlosberg@gmail.com

 

Hemsida

www.skattlosberg.seKarta


Till Google Maps