Finngården Rikkenstorp

Du har säkert hört talas om skogsfinnarna, men vet du egentligen vilka de var? På Finngården Rikkenstorp berättas historien om de människor som på 1500- talet emigrerade ifrån Finland och valde att bosätta sig i mellersta Sveriges skogar. Här finns det mesta som hör den typiska svedjefinska kulturen till, som rökstuga och bastu. Rökstugan på gården är en riktig pärla att besöka för att få en genuin känsla av skogsfinnarnas vardag, med en stor stenugn och ett jättelikt stenmagasin som gör att värmen stannar kvar länge.

 

Gården är unik i sitt slag. Göteborgsparet Nils och Helene Holmdahl köpte gården på 1970- talet och har utvecklat den till en levande finngård. Det småskaliga jordbruket producerar tillräckligt mycket grönsaker, potatis och lammkött så att det räcker till familjen och deras gäster som kommer och hyr in sig på gården. Odlingslandskapet är öppet och välskött och uppbyggt enligt permakulturens principer. Sonen Joel föreläser gärna om permakulturen, som handlar om resurssnålhet, att samverka med naturen, ta till vara på gårdens resurser och skapa ett hållbart odlande där grödorna samverkar med varandra. Till exempel så har man lyckats ta vara på de naturliga källor som bryter fram/springer upp ur marken genom att skapa dammar. På så sätt har man även sett till att det finns färskt dricksvatten åt djuren under hela betessäsongen. Åkrarna runtomkring används för höproduktion så att djuren har mat över vintern och skogen förser gården med ved och byggmaterial.

 

Här bor du under enkla förhållanden med utedass och i närhet med naturen eller i moderna, bekväma stugor med badrum, kök, kamin och många sovplatser. På gården finns många besöksmål, så som gårdsmuseet med föremål och miljöer ifrån skogsfinnarnas vardag. Museet är föränderligt och handlar om glädje, sorg och magi. Nils har även skapat ett stort arkiv om finnmarkerna i Bergslagen, med foton och uppteckningar som kan nyttjas av släktforskare eller av de som vill veta mer om traktens historia. Finngården Rikkenstorp ligger på en ås som sluttar mot sjön Lambitjärn. I den kan du bada, basta eller ro ut i ekan och fiska. Det finns många stigar runt omkring gården, och det går alldeles utmärkt att vandra ensam, eller varför inte ta del av en historievandring på kulturstigen. Finngården Rikkenstorp är ett utmärkt besöksmål för hela familjen, för wwoofers, konferensgruppen eller den enskilde som vill uppleva det där lilla extra i en lugn och stressfri atmosfär.


I kategori: Besöksmål Dalarna
Fakta

Boende: RikkenstorpKarta


Till Google Maps