Finnskogen Natur & kulturpark

Nu ska äntligen 4 års arbete bära frukt. Finnskogen Natur & kulturpark kommer formellt att etableras inom kort. Det sker genom att företrädare för de kommuner som hittills har godkänt styrdokumentet Parkplanen, kommer att underteckna ett stiftandedokument och därmed är Finnskogen Natur & kulturpark ett faktum. De kommuner som har sagt ja är Torsby, Trysil, Åsnes, Grue och Kongsvinger. Dessa kommuner blir formella ägare av Finnskogen Natur & kulturpark. Fler kommuner är välkomna, det handlar i första hand om Eidskog, Arvika och Sunne, men även Våler och Elverum. Dessa tio kommuner finns på Finnskogen i Hedmark-Värmland.

 

Själva undertecknandet kommer att ske vid släktstenen vid sjön Røgden, Röjdåfors, den 28 maj 2014.

På norsk sida finns möjlighet till regionala pengar för verksamheten, medan den svenska sidan ännu inte har lyckats med detta. Torsby kommun tar därför ett ansvar under 2014, men någon anställning torde det inte bli tal om till att börja med.

 

En av de första arbetsuppgifterna blir att medverka till en så kallad Tur App, vilket Finnskogen Natur & kulturpark har fått pengar till från norska staten. Det blir alltså en app i mobilen med berättelser, bilder, ljud och mycket mer vid olika skogsfinska besöksmål, platser, vägar, rastplatser med mera. Spännande! Läs mer om företaget om gör den på www.turapp.no

 

Följ gärna Finnskogen Natur & kulturpark på Facebook, i väntan på en egen hemsida, vilken kommer att födas ganska snart, nu när parken äntligen kommer att finnas på riktigt!

Vi ser givetvis fram emot ett samarbete med finnskogarna!

 

Suzanne Palmquist, kontaktperson på svensk sida


I kategori: Artiklar Finnskogarna