IMG_1760

Skattjakt i Finnskogen

Geocaching är en relativt ny hobby/fritidsverksamhet/lek/sport, med dryga 10 år på nacken, som passar alla som äger en bärbar GPS-enhet. Det kan liknas vid en modern skattjakt där någon gömmer ett föremål, oftast en väderbeständig behållare med en penna och loggbok som viktigaste innehåll. Så noggranna koordinater som möjligt publiceras, ibland tillsammans med ledtrådar, på en webbplats på Internet. Där kan också den ambitiöse geocacharen beskriva platsen, dess karaktär och historia. Loggboken fungerar som en slags gästbok. Av tradition brukar det också finnas någon liten bytessak, att ersättas med något av motsvarande värde för den skattfinnare som vill ha med sig en souvenir.

 

Under sommaren 2014 genomförde vi en omfattande utplacering av geocacher i Finnskogarna. För den som är ”skattletare” är geocaching ett utmärkt sätt att upptäcka speciellt se- och besöksvärda platser. På motsvarande sätt är geocaching en trevlig metod för oss att visa upp och berätta om fascinerande platser och deras historia.

Syftet med projektet har för oss varit att erbjuda ytterligare en aktivitet för upplevelsesugna besökare, att utöka möjligheterna att finna platser som kan vara svåra att hitta till genom traditionell turism, samt ett roligt nytt sätt att berätta om vår spännande bygd och dess historia.

 

Om du är nyfiken och vill pröva på geocaching, men saknar en GPS, går det att leta geocacher med en app för mobiltelefoner. Gratisversionen heter ”Geocaching Intro”, och med hjälp av den kan du se vart våra geocacher finns och läsa om dem. På grund av att en mobiltelefon har sämre precision i GPS-funktionen än en renodlad GPS-enhet, så kan man få leta en stund när man kommer fram till geocachens ungefärliga placering. Men å andra sidan är alla våra cacher placerade på platser där man gärna vill vara en stund!

 

 

www.geocaching.com kan du läsa mer om geocaching och börja skattjakten.

 

 


I kategori: Artiklar