Loos Koboltgruva

I gränslandet mellan Hälsingland och Orsa finnmark finns en orörd gruvmiljö från 1700-talet. Loos Koboltgruva hade en kort men mycket intensiv verksamhet mellan åren 1738-1773 och den blå färgen, från mineralen kobolt, exporterades bland annat till Europas porslinfabriker. Gruvan blev världsberömd 1751 då Axel Fredrik Cronstedt upptäckte det nya grundämnet nickel här.

 

I slutet av 1980- talet bildades en förening av entusiaster och lokalbefolkning för att rensa gruvhålen och skapa en besöksanläggning av den unika koboltgruvan. Alla dagar sommartid arrangeras guidade turer i gruvan och här finns också en utställning med ett fantastiskt bildspel. I butiken går det att köpa souvenirer, så som Losflaskan och Losbrynen. De första säkra spåren av skogsfinnar i Los är från 1614 och på Los bibliotek finns en historiedatabas med böcker, artiklar och bilder från i första hand Los och Orsa finnmark. Databasen är även sökbar på webben

www.ljusdal.se.

 

I Los ska du passa på att besöka gårdsbutiken Lotta-Boden och provsmaka lokala specialiteter, på gården finns också en presentbod och en handelsträdgård. Ett par mil väster om Los kan du besöka Hamra nationalpark som består av ett oexploaterat urskogsområde.

 

 

 

Varmt välkommen hälsar Föreningen Loosgrufvan


I kategori: Besöksmål
Länk till pdf

Fakta

Kontakt

0657-105 33

 

Hemsida

www.loosgrufvan.orgKarta


Till Google Maps