Spelmannen Lejsme Per Larsson
Lejsme Per Larsson (1822-1907) anses vara en av de största fiolspelarna i Dalarnas historia. Per var en av tio syskon och levde under hela sitt liv i stor fattigdom. Pers pappa var liesmed och det var därför familjen fick namnet Lejsme (lisme). 1847 gifte sig Lejsme Per med Brita och tillsammans byggde de det lilla finntorpet Rihimäki, eller Torkhusberget som det också kallas, i Malungs fattigskog.
Här var det inte många som ville bo på 1800- talet men här bodde Lejsme Per ända fram till sin död 1907. Lejsme Per var en väldigt skicklig fiolspelare och det var något magiskt med hans musik. Det ryktades att Per skulle ha lärt sig att spela fiol av näcken, som tog hans ringfinger som betalning. I själva verket skolades Per av flera olika lärare i både Värmland och Dalarna. Lejsme Per och hans familj levde under stor fattigdom och vid ett tillfälle blev Per av med sin fiol, då en fjärdingsman tog den i pant för en skatteskuld på 1.50 kr. Han återfick så småningom fiolen, troligtvis utlöst av en vän.
Då Lejsme Per var en sådan skicklig musiker var han en flitigt anlitad spelman i finntorp och fäbodar och ska enligt sina egna anteckningar ha spelat på 124 bröllop. Han spelade för ett mål mat och alkohol, som var ett vanligt arvode på den tiden. Enligt historier om Lejsme Per hade han ett väldigt vilt utseende, han satt hopkrupen, skelade med ögonen och stirrade vilt åt alla håll. Han var inte heller särskilt sparsam med alkoholen, vilket gav upphov till ännu fler rykten om honom. Per skrev många musikstycken och han dog i början på 1900-talet. Tack vare sonsonen Herman Strömberg har hans låtar bevarats för eftervärlden och hans musik uppskattas mycket även idag.
Rihimäki finns fortfarande att besöka. Den ursprungliga stugan är borta nu men Malungs kommun har bekostat en ny på samma plats. Dessutom har man byggt en dansbana och en dansloge i anslutning till stugan. Anläggningen på Rihimäki drivs idag av Lejsme Pers förening, som vill väcka och fördjupa intresset för finnmarkens kulturhistoria och dess folkmusik. På somrarna anordnas spelmanskvällar, danser och andra evenemang på Rihimäki och då finns även möjligheter att köpa hantverk, nothäften och fika. Vid Tyngsjö kyrka finns en minnessten över Lejsme Per och spelmanskollegan Ärtbergs Kalle, som bland annat skrivit ”Äppelbo gånglåt”.
Varmt välkommen att uppleva den skogsfinska kulturen och traditionen
I kategori: Artiklar Musik / Kultur