En engagerad finnmarksguide
Finngården Rikkenstorp är en levande finngård med ett småskaligt jordbruk och här bor familjen Holmdahl. Familjen består av Nils Holmdahl, Hélène Littmarck Holmdahl och sönerna Johan och Joel.
Nils Holmdahl föddes 1950 i Göteborg och har alltid varit väldigt fascinerad av Dan Andersson och av den skogsfinska kulturen. På 1960- talet blev han bekant med Dan Anderssons syster som gjorde det möjligt för honom att bo hos en släkting till henne på gården Kestina, som ligger ett stenkast från finngården Rikkenstorp. Nils upptäckte då finngården och köpte den tillsammans med tre andra. Det krävdes en hel del jobb för att få allting att fungera och ganska snart stod Nils som egen ägare. I samband med detta träffade han Helene, och tillsammans beslöt de sig för att flytta upp till finngården och att lägga alla sina resurser på att få den att gå runt. Nils berättar att det har varit svårt att livnära sig på gården, och både han och Helene har andra jobb på sidan av Rikkenstorp. Nils har sedan 1970 talet arbetat som idrottstränare och Helene jobbar deltid som utställningsproducent.
– Problemet med alla sådana här finngårdar är att det är svårt att livnära sig på det som gården har att erbjuda. Självhushållning går inte längre. Både jag och Helene har ju alltid haft andra jobb men det stora intresset har varit gården, kulturhistorien och odlingslandskapet. Succesivt har vi byggt ut och gjort gården tillgänglig för allmänheten. Man måste vara bra på att anpassa sig om man ska bo som vi gör, vara lite av en tusenkonstnär, berättar han.
Nils och Helene delar samma intresse för finnmarkerna och har forskat i ämnet i över 40 år. Tillsammans med Lars-Olof Herou och hans fru Katarina ger de ut Finnmarkstidskriften ”Förr och nu” två gånger per år. Tidningen innehåller artiklar, bilder, kåserier och dikter om Bergslagens finnmarker. Nils och Helene har även publicerat flera böcker om Dan Andersson och om svedjefinnarnas historia. På Finngården Rikkenstorp finns ett unikt gårdsmuseum som Helene har skapat med föremål och miljöer från skogsfinnarnas vardag.
-Många som kommer hit vill ha historien om skogsfinnarna berättad, medan andra inte är ett dugg intresserade av det. Man får anpassa sig efter vilka det är som besöker oss och vad de vill få ut av besöket. Många idrottsklubbar kommer till oss för kickoffer och avslutningar, för att ha föreläsningar och för att träna. Turismen hjälper till att få gården att gå runt, och det är vi otroligt tacksamma för, berättar Nils. Han menar vidare att de skulle vilja utöka möjligheterna för matservering på gården, för att locka fler turister från utlandet. En dröm vore att kunna servera både frukost, lunch och middag, säger han.
Nils är en fantastisk guide och en väl anlitad föreläsare. Tillsammans med Helene kan han erbjuda ett gott värdskap med många historier, bekvämt boende och omsorgsfullt planerade middagar lagade på lokala råvaror. Odlingslandskapet på gården är öppet och välskött och uppbyggt enligt permakulturens principer. Sonen Joel föreläser gärna om permakulturen, som handlar om resurssnålhet, att samverka med naturen, ta till vara på gårdens resurser och skapa ett hållbart odlande där grödorna samverkar med varandra. På gården finns en rökstuga som ger besökarna en väldigt speciell upplevelse av hur det kunde vara på gården för länge sedan. På sommaren står den öppen för alla som vill sätta sig och äta sin medhavda matsäck och Nils menar att den är ett trevligt inslag som fler borde få uppleva.
– Rökstugan kommer till sin fulla rätt när den värms upp. Då blir folk alldeles betagna, det är en speciell upplevelse, en pärla som verkligen ger en unik bild av den skogsfinska kulturen. Där inne blir det alldeles mörkt oavsett vilken tid på dygnet det är och då tänder vi ljus och berättar historier om de skogsfinnar som en gång i tiden levde här, berättar Nils och ler.
Varmt välkommen att uppleva den skogsfinska kulturen och traditionen
Finngården Rikkenstorp erbjuder just nu
Guidade visningar av Finngården
I kategori: Artiklar