Säkerhet i Finnskogen

I norra Värmlands djupaste skogar ligger Packstation Högfall. En verksamhet som ägs av Peter Vester, en mycket erfaren hästman som hamnade i Värmland av en ren slump. Tillsammans med sin fru Ea, dottern Liv och farmor Sonja lever han på det gamla finnskogstorpet tillsammans med ett 15-tal hästar och några mulor. Här lär han ut samspel mellan häst och människa, tar med sina besökare på långa vildmarksturer till häst, anordnar ledarskapsutbildningar samt specialiserade utbildningar för de som arbetar med ungdomar som har det svårt. I utbildningarna används hästarna som ett redskap för att visa hur interaktionen mellan häst och människa påverkas av energi, kroppsspråk och uttryck. I mitten av oktober släpper Peter dessutom sin första bok.

 

Peter kommer ursprungligen från Vejle i Danmark och han började rida ungefär samtidigt som han lärde sig att gå. Varje år tog hans pappa med honom på 2-3 veckors långturer i Jylland. Turerna gick från den tyska gränsen och upp till nordjylland och de som ville fick följa med. När Peter var 11 år fick han sin första egna häst. Peter började hopptävla, rida fälttävlan och var med på hubertusjakter. Under en dressyrtävling fick Peter en häst över sig och bröt ryggen på fyra ställen. Han låg på sjukhus i fyra månader men efter åtta månader började han kunna gå igen. Hans läkare förbjöd honom att börja rida men det kunde Peter inte acceptera. Han började rida i smyg och tillsammans med sin pappa extraknäckte han med att rida in unghästar.

 

Peters familj var mycket musikintresserade och Peter lärde sig att spela både piano, dragspel och gitarr. 1986 åkte Peter till England för att spela med Paul DiÁnno, den första framstående sångaren i heavy metal bandet Iron Maiden. Under tre år turnerade de med sitt band Battle Zone och supportade band som Metallica, Ozzy Osbourne och Striper. Efter några år tröttnade han på turnélivet och började arbeta som framridare hos den kände hoppryttaren Debbie Connors.

 

Peter har en lång meritlista, han har jobbat som hopptränare, under en period bodde han hos en cherokee i Virginia och han har även arbetat som packer och wrangler på en av de äldsta packstationer som finns kvar, packstation Rock Creek i Bishop, Kalifornien. Här fick han ta med sig turister ut på långturer på hästryggen och packmulor fick transportera förnödenheter. 1992 flyttade Peter tillbaka till Danmark igen. Han arbetade under flera år som ”band doctor” åt professionella band med teambuilding och konflikthantering och började så småningom arbeta med ungdomar som hamnat i kriminalitet och droger. Peter trivdes väldigt bra med det arbetet men han saknade hästarna. 1998 hittade han mustangen Akoja och tillsammans med honom uppfyllde han sin dröm om att rida genom Sverige. I norra Värmland blev Akoja skadad i bakbenet och de blev tvungna att göra uppehåll i en månad. Under denna tid träffade Peter många trevliga människor som berättade om finnskogskulturen och landskapet i området och han kände ganska snart att här skulle han vilja bo.

 

– Det fanns så många trevliga människor här som talade gott om platsen, så jag kände direkt att här skulle jag trivas, berättar Peter.

 

Peter köpte så ett finnskogstorp och startade företaget ”Packstation Högfall”. Idag har Packstation Högfall blivit ett högkvarter för alla som är intresserade av långturer med häst. Här delar han med sig av sin erfarenhet och kunskap kring hästar och om det viktigaste av allt, säkerheten.

 

– Det är egentligen inget märkvärdigt med det jag lär ut, det handlar om sunt förnuft. Det finns inga prylar i världen som kan skydda dig om du inte har tränat säkerhet tillsammans med din häst. Det jag lär ut handlar inte om att köpa en massa dyra prylar, utan först och främst om att skaffa den häst som passar dina behov och träna tillsammans med den. Många kanske köper en häst som man tycker är vacker, eller som verkar snäll och sen kommer problemen, menar Peter.

 

I samarbete med häst och livsstilsmagasinet Lucky Rider släpper nu Peter sin första bok ”Rid säkert i skog och mark”. Tillsammans med Åsa Wikberg, chefredaktör för Lucky Rider hoppas Peter att boken, som är uppdelad i 130 avsnitt, kommer att uppskattas av sina läsare.

 

– Åsa tyckte att det var dags att skriva en bok. En bok som samlar allt som min far och farfar har lärt mig och att göra det innan det blir för sent. Jag tyckte inte att jag var så gammal ännu, men hon har nog rätt, säger han och skrattar.

 

Peter berättar vidare att boken riktar sig till alla som har häst, vill ha häst, eller som har en närstående som ska skaffa häst. För den erfarne kan boken fungera som handbok på långa turer i skogen, och för nybörjaren ger den nyttiga råd och tips om vad man bör titta efter när det är dags att skaffa sig en egen häst.

 

– Det blev en bok för alla, från nybörjaren som aldrig har ridit och som vill skaffa sig en häst, till den erfarne ryttaren. För farmor eller mormor som vill köpa en bok till sitt barnbarn för att hon tycker att säkerheten är det allra viktigaste. Det är den genomgående tråden i hela boken, säkerhet, säkerhet, säkerhet. Det handlar om att träna sin häst rätt och om att tänka sig för, menar Peter.

 

Boken ”Rid säkert i skog och mark” kan beställas på Lucky Riders hemsida och den kommer även att finnas till försäljning i Finnskogarnas monter på Reiseliv i Oslo 11-13/1 2013 och på Vildmarksmässan 7-10/3 2013 i Älvsjö.

 

Varmt välkommen att uppleva den skogsfinska kulturen och traditionen

 


I kategori: Artiklar Rida
Fakta

Kontakt

Packstation Högfall

070-299 35 19

pilden@pakhesten.nu

 

Hemsida

www.pakhesten.nu

Beställ bokenKarta


Till Google Maps