Bland blåsippor och tibast

På Rikkenbergets sluttning ligger en av de första skogsfinska boplatserna i södra Finnskoga. Platsen bosattes första gången 1650 och idag finns här en rökstuga byggd 1852 och Dunderbackskojan från 1920- talet, en skogsarbetarbostad som skildrar de hårda arbetsvillkor som rådde på den tiden. Platsen är känd för sin rika och unika flora av växter, så som fjälltolta, vårört, trolldruva, underviol, skogsvicker, draghäxört, häckvicker, smörboll, slåtterfibbla och vildväxande skogslind. På våren täcks berget av blåsippor och det doftar av tibast.

 

Rikkenberget kan du besöka varje dag under sommaren och då finns här servering med enklare förtäring och fika. Hembygdsföreningen anordnar även blomstervandringar. I juni kan du uppleva en andakt i sommarhagen och i augusti firas finngårdens dag med motti och fläsk. Här finns även möjlighet att övernatta i Algots stuga, med plats för fem personer, dusch och utrustning för självhushåll.

 

I området finns många fina vandringsleder som är anslutna till Finnskogsleden mellan Morokulien och Trysil och i trakten finns många spännande platser att besöka. Exempelvis ”Korset i Röjden”, ett förbryllande fenomen i form av ett kors i marken där ingenting klarar att växa eller ”Velgunaho”, resterna av det hemsökta huset som ingen vågade bo kvar i. Trots att bara stengrunden återstår är det ingen som vågar röra resterna, då flera turister drabbats av olycka efter att ha tagit en sten från platsen.

 

 

Varmt välkommen hälsar Bygdekooperativet Södra Finnskoga och Rikkenbergets Hembygdsförening

 

Mer information om Rikkenbergets Hembygdsförening finner du på www.sodrafinnskoga.se


I kategori: Besöksmål
Länk till pdf

Fakta

Kontakt

Rikkenberget

0564-351 05

 

Hemsida

www.sodrafinnskoga.seKarta


Till Google Maps