Skifsenleden

Skifsenleden är en 22 km lång vandringsled. Leden är lättvandrad med svag kupering förutom de första kilometrarna som stiger ordentligt. Ta god tid på er och räkna med att det tar en heldag att ta sig runt på slingan.

 

Skifsenleden *startar och slutar i Fredriksberg, går söderut och passerar Finngården Skifsen. Platsen är en av de sex första boplatserna i Säfsen och ligger vackert belägen vid sjön Skifsen. Här kan du uppleva en finngård under uppbyggnad, med typiska skogsfinska byggnader som de kunde se ut på 1750- talet. På gården finns rökbastu, kokhus och stolpbod med 4 sovplatser som kan hyras för övernattning och det finns även en raststuga med övernattningsmöjligheter. Leden passerar sen den gamla finnbyn Drafsen och vid Nordtjärn finns en rastplats med vindskydd.

* Leden har funnits i många år, men nu finns en ny sträckning med start och mål vid Säfsnäs Hembygdsgård i Fredriksberg. Leden har röjts, spångats och kommer att märkas upp under våren/försommaren. Den beräknas att nyinvigas i juni 2015 tillsammans med ytterligare fyra leder i olika längder med start på samma plats.

Den gamla sträckningen finns kvar. Den startar och slutar vid Hyttan, Säfsen Resort.

 

Varmt välkommen att upptäcka den skogsfinska kulturen önskar Säfsen Resort och Skifsens Vänner.

 

 

FAKTAUPPGIFTER / VANDRINGSLEDER- Skifsenleden

Namn på vandringsled Skifsenleden
Start och mål 

Parkeringen till Säfsnäs Hembygdsgård i Fredriksberg

Längd 22,5 km
Karta kan köpas

Ostkôja, öppettider

Förslag på boenden En raststuga med 4 sovplatser finns i Skifsen. Den går ej att förboka.

Boende, kontakta Säfsen Resort

Förslag på skogsfinska besöksmål i omgivningen Leden passerar finngården Skifsen efter ca en mil. I omgivningen finns också Hån Finnby och Skattlösberg med Luossastugan.
Information

Skifsens Vänner 070- 55 20755, 070-978 58 78

Hemsida

I kategori: Dalarna Vandring
Fakta

Kontakt

Säfsen Resort 0591- 775 000

Skifsens Vänner 070- 55 20755

 

Hemsida

www.safsen.se

www.skifsen.se Karta


Till Google Maps