Motti, peppo och hillo

Skogsfinnarna som kom till Sverige under slutet av 1500- talet satte stor prägel på landskapet omkring sig och förde även med sig sin egen matkultur in i det svenska samhället. Här bakades rågbröd och nävgröt och eftersom skogsfinnarna var skickliga jägare bestod den största proteinkällan av fisk och vilt.

 

Rökugnen i bostaden var inte lämpad för annat än brödbak och ugnsrätter, därför byggde man även en kokstuga på gården. Där hade man möjlighet att tillaga andra typer av maträtter, i en gryta över den öppna elden. Ett exempel på en sådan rätt är nävgröten, som i Dalarna, Hälsingland, Medelpad och Värmland kallas för motti, som är ett låneord från finskans mutti. Förr i tiden åt man rätten med nävarna, vilket gav upphov till dess svenska namn. Mottin står idag som representant för den skogsfinska matkulturen och är en torr, grynig gröt som i norrländska finnskogar tillagas av kornmjöl, vatten och lite salt. Till mottin serveras mjölk och lingonsylt eller stekt fläsk och vitsås. I Orsa Finnmark använder man ibland fiskspad istället för vatten. I Värmland och Norge tillagas motti av skrädmjöl från havre och serveras med fläsk, flott och lingonsylt. Förr i tiden ansågs mottin vara fattigmansmat och på helgerna lyxade man till det genom att tillaga gröten på surgrädde och kornmjöl, då kallades den istället för romgröt, eller flötgröt.

 

En annan rätt som var vanlig i finnskogen var peppo eller ”bänkvälling”, som var en välling bestående av havremjöl och surmjölk. På en del ställen serverades peppo ur hoar i bänkar och därför kallas rätten ofta för ”bänkvälling”. Skogsfinnarna åt också pannkakor med fläskbitar i, så kallade resk, eller rieska och i början av 1800-talet började man även blanda i rå eller halvkokad potatis. Som dessert åt många skogsfinnar så kallad klappgröt, eller hillo. Hillo var en mousse av mjöl som rördes ut med sönderstötta lingon, eller andra bär som fanns att tillgå. Nu förtiden görs hillo ofta på skrädmjöl tillsammans med de bär man tycker bäst om, exempelvis blåbär.

 

Mycket av den skogsfinska mattraditionen lever fortfarande kvar i Sverige och i finnskogarna finns många platser och besöksmål där rätterna fortfarande serveras som en del av en kulturupplevelse. Mottin är den populäraste av de skogsfinska rätterna och serveras ofta vid festliga tillfällen och vid olika skogsfinska arrangemang. Nävgrötsakademin i Torsby har även utsett den 10 september till nävgrötens dag.

 

Så här tillagar du din egen motti:

 

5 portioner

500 g skrädmjöl

6 dl vatten

1 tsk salt

 

Koka upp vatten och salt.

Lägg försiktig ner mjölet ovanpå vattnet och låt det ångkoka under lock, ca 45 minuter. Lyft därefter på locket och vänd varsamt ner mjölet med en sked, det bildas då små fasta klumpar, det är detta som är motti. Servera med de tillbehör som du tycker bäst om.

Smaklig måltid!

 


I kategori: Artiklar