Vandra i Finnskogen

Att vandra i finnskogen är att ta en paus i vardagen, att ta sig tid till rekreation. På vandringsleder för stora och små, för nybörjare och proffs, tar du dig genom storslagna natur- och kulturlandskap. Här kan du upptäcka en orörd bit av Sverige och nya spännande platser. Här finns skogsfinnarnas historia i form av bosättningar, minnesplatser och gäckande naturfenomen. Oavsett vilka behov du har kan finnskogarna erbjuda dig ett brett utbud av vandringsleder där du kan göra dags vandringar eller längre turer som tar dig flera dagar. I finnskogen kan du tälta och längs vissa vandringsleder finns övernattningsmöjligheter och många vackra rastplatser där du kan äta din medhavda matsäck.

 

I Värmlands län ligger bland annat 7- torpsleden, som är en 8,2 kilometer lång vandring bland sju finntorp mellan Lekvattnet i Sverige och Varaldskogen i Norge, som ger en representativ bild av hur de skogsfinska boplatserna ser ut idag. I Filipstads kommun, i Lesjöfors, hittar du den 3 km långa Trollstigen, ett dagsäventyr för hela familjen. Stigen går över stenig kuperad terräng och här finns massor att upptäcka bland tomtar och troll, för stora och små. Finnskogleden är en 24 mil lång vandringsled i gränslandet mellan Sverige och Norge, från Morokulien i söder till Søre Osen i norr. Leden består av 15 sträckor med olika karaktär och längd och i ett landskap som präglats av den skogsfinska kulturen.

 

För dig som vill vandra i Dalarnas län finns en 45 km lång vandringsled med övernattningsmöjligheter i eldpallkojor runt sjön Närsen i Nås finnmark. I Grangärde socken ligger Mårtens och Kullens kyrkstigar, en tre mil lång vandringsled som består av två gamla kyrkstigar och en arbetsstig. Startplatsen ligger i Norrbo, en halvmil från Grangärde kyrka. I Fredriksberg finns Skifsenleden som är en 23 km lång svagt kuperad vandringsled som efter knappt halva sträckan passerar finngården Skifsen. Finnstigen i Bredsjö passar bra för hela familjen. Under två kilometer får ni ta del av skogsfinnarnas historia, från 1500-talet till 1800-talets början. Finnstigen drivs av Föreningen Finnstigen och här finns även enklare servering och övernattningsmöjligheter på sommaren.

 

I Hälsingland hittar du bland annat Finnskogsleden, som är en 35 kilometers vandringsled med stora höjdskillnader. Här finns övernattningsmöjligheter, fina ädelfiskevatten och intressanta skogsfinska platser och sevärdheter.

Detta är några av alla de vandringsleder som finns runt om i finnskogarna just nu. För dig som vill ha en helhetslösning kan vi erbjuda flera vandringspaket där god mat och ett bekvämt boende ingår.

 

Bakom varje hörn finns en ny historia!


I kategori: Artiklar