Svartkrut och mynningsladdare

Jakt och vapen på Fågelsjö kursgård

Mitt i Orsa finnmark i den lilla byn Fågelsjö ligger en välbevarad vapensmedja. Här kan du lära dig mer om hur man förr smidde vapen och hur det var att skjuta med mynningsladdare. Vapensmeden Magnus Wiberg visar hur skickliga skogsfinnarna var att tillverka vapen och ni kan studera fågelsjöbössor och Gammelgårdens vapensmedja.

 

Här är markerna fulla av myr och sjömalm och kanske var det just därför som skogsfinnarna valde att bosätta sig här. Skogsfinnarna i Fågelsjö var berömda för sitt fina vapensmide och nu har du chansen att under tre dagar i juli lära dig mer om hur de smidde sina vapen, hur de jagade och vilka vapen som användes. I Fågelsjö ligger den unika Gammelgården Bortomåa, där du kan uppleva en orörd kulturmiljö från 1800-talet. Över gårdsplanen ligger Fågelsjö kursgård eller ”Amerika huset” och där drivs idag kurser i skogsfinska hantverk och traditioner. En sådan kurs handlar om skogsfinnarnas vapen. Under kursens gång får du besöka blästerugnar, prova på flamhärdning, skjuta med gamla mynningsladdare, hämta sjömalm, gjuta kulor och ta del av intressant litteratur i ämnet. Självklart ingår ett bekvämt boende på gården och mat som bär på skogsfinnarnas historia.

 

På gården finns en hantverksbutik och ett café som serverar finnskogens godaste bullar. I trakterna runt omkring finns många besöksmål så som Hamra Nationalpark, koboltgruvan i Loos, Jolls trädgård, Björnskalleholmen, Acksjöbergsvallen (gårdens fäbodvall), Råbergskvarn och Börningsbergets skogsmuseum som alla bär på skogsfinska traditioner.


 

Mer info om kurser och hur du anmäler dig finns på www.fagelsjo.nu

 

Bakom varje hörn finns en ny historia!

 

Presskontakt

Susanne Andersson

Projektledare

Tel. 0240-56 54 57

Finnskogarna


I kategori: Pressmeddelanden